Решили сте да продавате своя имот без да се налага да чакате твърде дълго и пред Вас е трудната задача да определите пазарната му цена, така че да тя да бъде оптимална. Това не е лесна задача, а реалната стойност се повлиява от множество взаимно свързани фактори.

Подхождайки последователно и следвайки няколко стъпки, Вие по-лесно ще се ориентирате в сложната материя на търговията с жилища.

Оценка на състоянието

Поставете се на мястото на купувача – той търси удобство, достъпност и оферта, която няма да изисква големи вложения в реновация.

Отговорете си на въпросите дали Вашия имот:

  • Се намира на добра локация – В близост ли е до търговски центрове, ресторанти и кафенета, паркове и озеленени площи, престижни училища и детски градини;
  • Има добри връзки за транспорт – Това е особено важно, ако продавате къща във вилна зона или на село. Наличието на път е предимство, което интересува купувачите;
  • Се намира в облагороден район – Правени ли са скорошни подобрения в инфраструктурата на Вашия квартал;
  • Каква е площта и притежавате ли тераса или гаражна клетка, които да направят сделката по-примамлива;
  • Вашата сграда е оборудвана с нови асансьори, отопление на ТЕЦ или газ;
  • Има рецепционист, охрана или видео наблюдение.

Разбира се състоянието на недвижимата собственост е от голямо значение. Скорошен ремонт, наличие на дограма и термо изолация ще повишат неговата стойност.

Сравнение с предлаганите и продадените жилища

Важно е правилно да позиционирате своята оферта сред останалите. Лесно можете да се ориентирате в пазарната стойност на домовете, подобни на Вашия, предлагани онлайн. Когато избирате обяви за сравнение вземете предвид всички фактори, които описахме по-горе, а не единствено площта и квартала.

Не бързайте обаче да заключите, че ако леко повишите своята оферта, то ще имате предимство и поле за преговори. Много често сделките се случват на сума доста по-различна от обявената. За да добиете представа за реалната им цена във Вашия район можете да използвате различни източници.

Сайтове за обяви и онлайн брокерски агенции

Този ресурс ще Ви е полезен, за добиете представа на каква стойност се случват сделките. Тук недостатъкът е, че данните не отбелязват кои са продажбите на жилища направени „на зелено, както и тези направени от инвеститори, изкупуващи на едро. Те са обикновено на по-ниска равностойност и няма да отговарят на Вашия ценови таргет.

Новинарски сайтове

Популярните медии за новини и анализи публикуват статистики с данни предоставени от брокерските дружества, а понякога и от банките отпускащи жилищни кредити.

Информацията от Националния статистически институт

НСИ предлага публичен регистър с индекс на измененията на цените на недвижимата собственост на тримесечна база. Тук трябва сами да пресметнете реалната сума на собствеността във Вашия район, проследявайки измененията през годините.

Сезонност и тенденции в ценообразуването

Определяйки своето ценово предложение вземете предвид сезонността на предлагането и търсенето. Обикновено продажбите се случват в топлите месеци, заради възможността за започване на ремонт веднага. Зимата е сезон на по-ниските цени, но често продажбите се случват за много по-кратко време.

Тенденциите и промените в пазара също се отразяват на крайната сума, която можете да поискате. Брокерските агенции, разполагайки със своя статистика могат да предвидят евентуален спад или увеличение в разходите за покупка, било поради по-добри лихвени условия по предлаганите от банките кредити или старт на нови строителни проекти в района. За да сте в час с тенденциите е нужно да отделите време за да следите за промени в другите сектори и да се информирате сами.

Конкурентен пазар

Наличието на конкуренция затруднява процеса на продажбата, както във всеки вид търговия, така и в този случай. Колкото повече домове подобни на Вашия се предлагат, толкова по-трудно ще е да намерите купувач. Добре проучете своя квартал и конкурентните оферти в съседство. Това ще Ви помогне да определите предимствата на Вашия апартамент или къща или ще Ви покаже какво можете да подобрите, преди да пристъпите към предлагане.

Понякога обикновеното освежаване на фасадата, пребоядисването на интериора или инвестицията в нови мебели може значително да повиши шансовете Ви за сделка с по-голяма печалба за Вас.

Определянето на оптималната стойност на недвижимия имот е задача изискваща търговски нюх и опит. Ако търсите бърза и истински успешна сделка най-добрият вариант е да се доверите на професионалист и да се обърнете към брокер.