Малък стартов бюджет

Въпреки, че пазарът за недвижими имоти преживява момент на лек застой през вече изминаващата година, то цените на жилищата поддържат своето, макар и по-умерено нарастване. Ръстът в сумите за изминаващата 2018 в национален мащаб бе по-малък в сравнение с този от 2017, но се задържа на малко над 7%.

Добрите условия за ипотечни кредити с малко самоучастие и ниски лихви се запазват и това стимулира покупките на активи в средния ценови диапазон. Ако и Ви обмисляте да се възползвате от сегашната ситуация, но не разполагате с крупни спестявания сигурно сте се питали какво можете да си позволите.

Тук за пример ще използваме сума около 15 000 лева за първоначална вноска по жилищен кредит. Макар и банките да предлагат все по изгодни условия и нямат твърди лимити за самоучастие, 15% до 20% от общата стойност на жилището е вноска, която ще Ви предаде повече тежест при кандидатстването.

Какви са средните цени на жилищата в средните по големина градове

С такава стартова инвестиция можете да си позволите кредит в диапазона 35 000/40 000 евро. Двустайните и тристайните апартаменти имат най-голямо търсене, а ние ще се ограничим до двустайните в средните по големина градове в страната.

Град Ср. стойност за всички местоположения в евро Ср. стойност за идеален и широк център в евро
Русе 40 000 – 50 000 48 000
Плевен 30 000 – 37 000 40 000
Стара Загора 32 000 – 40 000 45 000
Велико Търново 35 000 – 38 000 40 000

 

От така изложените числа с Вашата инвестиция можете да се насочите към не лошо местоположение в близост до централната част на града.

Какви условия можете да очаквате

Опирайки се на тези рамки имате шанс да намерите изгодна оферта за дом със задоволителни характеристики:

  • Предимно сгради ново строителство.
  • Средна площ между 55 – 70 кв. метра.
  • Солидно монолитно строителство или тухлена сграда. Ако искате да намалите разхода в този диапазон се предлагат и по-просторни панелни апартаменти на централна локация.
  • Повечето предложения са с наличие на топлоизолация и нова или скоро подменена дограма.
  • Начинът на отопление в този клас домове е по-често с локално парно или газ и по-рядко с електричество или ТЕЦ.
  • Трудно бихте намерили изгодна оферта за обзаведен апартамент с достатъчно голяма площ.

На какъв вариант да се спрете

Разнообразието от оферти е голямо и лимитираният бюджет не е особена пречка в намирането на много предложения. Разбира се освен инвестицията в покупка неминуемо ще се наложат и разходи за козметичен или основен ремонт, такси по придвижването на сделката и евентуално вложение в нови мебели.

Кой би бил удачният избор за Вас?

Вариант топ локация

Жилище в централната част на града, което най-вероятно е новопостроено. Това означава, че то ще е на замазка и шпакловка и изисква вложения в довършителни работи и обзавеждане. Жилищните площи в новите сгради са обикновено с по-голяма площ, светли и по-просторни, топлоизолирани и с осигурено централно отопление.

Вариант практичен избор

Да изберете обзаведен дом е умно решение, защото ще можете да си дадете време за ремонт и подмяна на обзавеждането, докато вече сте се нанесли. Недостатък тук е по-непримамливата локация, по-малка площ и евентуални дефекти причинени от предишните обитатели и недостатъци на самата сграда поради възрастта ѝ.

Вариант далечен квартал

Ако пътуването не е проблем за Вас и на държите на идеалното местоположение в по-далечен квартал можете да спестите до 15% от инвестицията, като намерите обзаведен дом с малка нужда от реновация.

Вариант „на зелено“

Може би най-изгодният от всички, стига да можете да се позволите да чакате до няколко години за завършването на строежа. Избирайки тази опция не подценявайте рисковете и избирайте доказани строители, в чиято коректност и професионализъм сте убедени. В случай, че разчитате изцяло на спестени средства това е най-удачният вариант.

Потърсете експертите на Хепи Хоум България за да Ви насочат към най-подходящата алтернатива.