Ако е дошъл моментът да купувате или продавате жилище, то несъмнено обмисляте какви са най-добрите възможности за успешна и изгодна сделка. Дали това да се случи с помощта на агенция или да придвижите процеса сами, като си спестите разхода за комисионна?

Спестяването на комисионната изглежда много примамливо и на пръв поглед хитър ход, особено ако планирате да инвестиране сумата в нов дом. Трудностите и скритите уловки, обаче при покупко-продажбата без посредник са повече от предимствата.

Действайки сами рискувате да попаднете на скрити условия, зле подготвена юридическа документация, прикрити дефекти на жилището, непроследена кредитна история и много други пречки, които ще създадат бъдещи проблеми и в крайна сметка ще направят сделката нерентабилна за Вас.

Вижте някои от основните предимства да изберете квалифициран и експертен посредник при покупко-продажбата или наема на имоти.

Спестявате време

Избирайки агенция да придвижи процеса Вие спестявате много време при подготовката на документите. Друго основно предимство е организацията на огледите, които независимо дали търсите или предлагате собственост, изискват постоянна готовност от Ваша страна и свободно време.

Ако сте работещ човек, често е невъзможно да сте на разположение в подходящото време, което единствено намалява доверието от страна клиента или предлагащия, а съответно и шансовете за успешна сделка.

Проучване на пазара

Професионалните брокери инвестират в навременна информация за състоянието на пазара. Те разполагат с актуални статистики за пазарните цени и конкурентните оферти. В ролята си на двустранни търговци, работещи в една от най-конкурентно наситени пазарни ниши, те правилно ще позиционират Вашата собственост в най-подходящия пазарен сегмент.

Точното предлагане предполага познаване на спецификите на пазара, които се повлияват от много фактори като: старо/ново строителство, наличие на транспорт и комуникации, етап на облагородяване на райoните, както и нивото на търсене и предлагане..

Подготовка на документи

Основно предимство на агенциите е факта, че ще подготвят всички необходими документи като нотариални актове, договори за продажба, наем, предварителни догори и такива за разсрочено изплащане. Това изисква добра юридическа подготовка от Ваша страна, ако мислите да организирате всичко сами. Също така е бавен процес, който изисква време, прекаране в обикаляне по кантори.

Поддръжка и управление

Експертните фирми предлагат имотно управление, което включва поддръжката, грижа за организация на дребни ремонти, събиране на наеми и такси, дори и разплащането на битови сметки. Това е огромно предимство, ако живеете в друг град или сте извън страната.

Адекватни преговори и предлагане

Агентите за недвижими имоти са професионални търговци и тяхната задача е адекватно да представят Вашата оферта или да Ви осигурят такaва на база собствените Ви изисквания. Те не са емоционално обременени, в резултат на връзката си с жилищата, за разлика от собствениците или търсещите дом. Трезвият поглед върху нещата елиминира грешки или лошо представяне по време на преговарянето.

Експертните фирми разчитат на реклама и директно предлагане, използвайки клиентската си база, при продажбата или отдаването на собственост. Ако се нагърбите с тази задача сами, рискувате да изхарчите повече без да постигнете резултат.

Прозрачност и ясни условия

Рискът да попаднете на фалшиви обяви, лъжливи собственици и други некоректно изложени факти е много по-голям, когато извършвате предлагането и търсенето самостоятелно.

Някои от тях са грешна информация за тежести и право на собственост, местоположение, състояние не обекта, недовършени делби. Не забравяйте, че брокерите носят имуществена законова отговорност пред своите клиенти и са длъжни да подкрепят действията си с договор, което не е задължително при частните лица. Те са длъжни и да опазят неприкосновеността на личните Ви данни. Вие сте много по-защитени избирайки професионална услуга.

Какъв е най-разумният ход?

Независимо дали купувате, наемате, продавате или отдавате имоти шансът Вашата обява да да привлече повече интерес е винаги по-малък, в сравнение с този на брокерските къщи. Това е така, защото се намирате в един изключително конкурентен сектор. Често, за да се осъществи сделката без посредник, единственият начин е значителното понижаване на цената.

Потърсете професионална услуга, за да не изневерите на собствените си интереси, да спестите време и да се предпазите от измами. Хепи Хоум България може да бъде Вашият доверен партньор.